Animals vertebrats

Rèptils

Els rèptils són un grup d'animals poiquiloterms ( de sang freda) avantpassats dels mamífers i les aus. Són animals que consten s'una pell grossa protegida per una capa d'escates. Generalment tenen una reproducció ovípara amb fecundació interna. Mantenen una respiració pulmonar durant tota la seva vida, inclòs quan són embrions. La seva circulació sanguínia és doble i incompleta amb un cor dividit en tres càmares. Consten d'un esquelet format per quatre extremitats i constituït per un crani ossificat i una columna vertebral dividida en tres regions. Precisen d'un patró de conducta establert des del naixement amb una clara independència del medi aquàtic. Es poden diferenciar en:

Rinocèfals
Els rinocèfals estan només representats per una espècie: el tuàtara. És un autèntic fòssil vivent molt semblant a altres espècies que van viure fa més de 200 milions d'anys, i té moltes diferències amb els saures actuals. Una característica del tuátara és que posseeix un ull pineal en el vèrtex del cap, semblant a un ull normal però intern i sensible a la llum del sol.

Tortugues
Són rèptils molt primitius que han permanescut inalterats durant més de 200 milions d'anys. La seua principal característica és que posseeixen una closca ossia que els cobreix gairebé tot el cos, en forma de caixa, amb una part superior o espaldar i una altra inferior o peto. Les seues extremitats són curtes i surten lateralment de la closca de forma que poden ocultar-se a l'interior de la closca gairebé totalment. Les seues mandíbules són en forma de bec, sense dents i amb les vores tallants. S'alimenten de plantes i / o animalons. Totes respiren per mitjà de pulmons. Hi ha espècies terrestres, d'aigua dolça i marina. Segons el seu tipus de vida es poden distingir les diferents formes de potes a les tortugues segons siguin terrestres aquàtiques o marines, aquestes últimes tenen les potes transformades en aletes.

Cocodrils
Són rèptils que viuen exclusivament en zones tropicals.La seva forma és allargada; no realitzen mudes, pel que la seva pell té una capa còrnia molt gruixuda, que va augmentant al llarg de la seva vida. Tenen el musell allargat amb dents còniques i agudes, situades a la vora de les mandíbules, que utilitzen per atrapar i matar les seves preses. Els orificis del nas estan situats a l'extrem del musell i els tanquen durant la immersió. L'ull del cocodril està protegit per una tercera parpella transparent. El seu tronc és robust i la cua poderosa, la qual és el principal òrgan de natació. Les seves potes són curtes i caminen arrossegant-se pel terra. Són d'hàbits aquàtics i solen viure en grups. Són ovípars i les cries neixen molt desenvolupades. Es classifiquen en: cocodrils, caimans o aligatores i gaviales.

Serps
Són rèptils de cos cilíndric i allargat, sense extremitats. Es desplacen reptant amb moviments ondulatoris usant el seu musulós cos. Tenen la pell coberta d'escates que muden periòdicament. Els seus ulls tenen parpelles transparents soldades. No posseeixen timpà. La seva boca és molt dilatable i els permet empassar les seves preses senceres. La llengua és bífida i mòbil, que utilitzen com a òrgan sensorial de l'olfacte i tacte. El seu esquelet té moltes vèrtebres: els escurçons tenen 200 i les pitons, 400. Algunes tenen dents buits amb els quals poden injectar verí. Les famílies no verinoses són: les culebres i les boes o constrictores. Les verinoses són les cobres, escurçons i serps marines.

Saures
Existeixen prop de 2.000 espècies de saures repartits en unes 20 famílies. Els trets morfològics són: pell coberta d'escates i petites plaques còrnies; cos allargat i cua llarga; ulls amb parpelles mòbils i cinc dits amb ungles a cada pota. Estan distribuïts per tot el món, excepte en zones fredes. Les diferents famílies de saures són: gecònids, iguànids, camaleònids, lacèrtids, varànids, escindits i agànids.